ΠΕΙΡΑΜΑ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ 2017

Γράφτηκε από τον/την Super User

Άνοιξη, είσαι του κόσμου γιορτή
Μες τη ζωή μου μια μέρα λαμπρή?

Στ. Σιόλας

Όλο το σχολείο, σήμερα 20 Μαρτίου 2017, υποδέχθηκε την Άνοιξη στο προαύλιο, πραγματοποιώντας το Πείραμα του Ερατοσθένη. Γιορτάσαμε την Εαρινή Ισημερία, αφιερώνοντας μέρος του ωρολογίου προγράμματος στη βιωματική μάθηση για να προσεγγίσουμε διαθεματικά ένα από τα  δέκα πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής.

 

 

Η δραστηριότητα περιελάμβανε δύο μέρη: το θεωρητικό και το πρακτικό.

Το θεωρητικό μέρος πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν δύο παρουσιάσεις. Η πρώτη αφορούσε στην αναλυτική διαδικασία του πειράματος και η δεύτερη στο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ο Ερατοσθένης πραγματοποίησε τη μέτρηση της Γής. Την παρουσίαση έκανε ο καθηγητής του σχολείου κ. Γιάννης Σβώλης.

Το πρακτικό μέρος πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του σχολείου  όπου ο διευθυντής του σχολείου κ. Δήμος Πάλλας και οι καθηγητές κ. Γιώργος Βαλατσός, Ευαγγελία Ζωβοΐλη, Θανάσης Καλαμάρας, Δημήτρης Κοτρογιάννης, Παναγιώτης Λαδάς, Βασίλης Πιλάτος και Γιάννης Σβώλης, βοήθησαν τους μαθητές και τις μαθήτριες να πραγματοποιήσουν το πείραμα. Τέσσερις ομάδες μαθητών από τα αντίστοιχα τμήματα της Γ? τάξης και τρεις από τα αντίστοιχα τμήματα της Β? τάξης, σημείωσαν και μέτρησαν τη σκιά των επτά αντικειμένων που είχαμε διαθέσιμα και υπολόγισαν την περίμετρο της γης στο φύλλο εργασίας που είχαν στη διάθεσή τους.

Η ικανοποίηση που έδειχναν τα πρόσωπα των μαθητών και η διάθεση με την οποία πραγματοποίησαν τις μετρήσεις και τους υπολογισμούς, απέδειξε ότι όχι μόνο το πείραμα, αλλά και το διαφορετικό αυτό μάθημα πέτυχε το σκοπό του.

Δείτε ενδεικτικές φωτογραφίες (προσεχώς θα αναρτηθεί και σχετικό βίντεο):

Σύνδεση Διαχειριστή