Ψηφιδωτό στην είσοδο του σχολείου

Γράφτηκε από τον/την Super User

Ψηφιδωτό έργο του ΒΙΝΣΕΝΤ  ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ στην είσοδο του σχολείου μας

 

Είναι ένα έργο σχεδόν όλων των τάξεων των μαθητών και μαθητριών του  4ου Γυμνασίου Λαμίας. Είναι μια καλλιτεχνική  μελέτη πάνω  σ' ένα έργο, ένα τοπίο του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου ΒΙΝΣΕΝΤ  ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ, ο οποίος είναι σημαντική μορφή στην Ιστορία της μοντέρνας Τέχνης σε  όλο τον κόσμο. Τα παιδιά  του Γυμνασίου μας και στο παρελθόν  εχουν επιλέξει και ζωγραφίσει κάνοντας αντίγραφα με τα λουλούδια του Βαν Γκογκ και έχουν διακοσμήσει χώρους του σχολείου μας. Έτσι και τώρα στο ψηφιδωτό επιλέχτηκε το έργο του καλλιτέχνη από τα παιδιά,στη συνέχεια αφου ειχαμε και την ενθάρρυνση και από τη διευθύντρια του Γυμνασίου μας, αρχίσαμε σιγά-σιγά να συλλέγουμε  χρωματιστά πλακίδια τα οποία στη συνέχεια έγιναν ψηφίδες μικρές ακαθόριστων σχημάτων, ταξινομήσαμε  τις ψηφίδες και αφου ετοιμάσαμε το σχέδιο σε κεντρικό χώρο του σχολείου μας να το βλέπουμε ολοι και να χαιρόμαστε πρίν  μπούμε για μάθημα στη τάξη μας μαθητές και καθηγητές αρχίσαμε σιγά να χτίζουμε το έργο μας. Χρησιμοποιήσαμε κόλα πλακιδίων για να στηρίξουμε αρχικά τις ψηφίδες και το τελικό στάδιο ήταν η αρμολόγηση. Βέβαια το έργο έγινε πιο αφαιρετικό διότι δεν ειχαμε όλα τα χρώματα του πίνακα και ήταν αδύνατο να μπούν λεπτομέρειες διότι το έργο μας δεν εγινε με πινέλο.Ενθουσιαστήκαμε  με το αποτέλεσμα και είναι μια εργασία ομαδική που δημιουργήσαμε  με πολύ μεράκι. Ευχαριστούμε όλους  τους καθηγητές διότι μας διευκόλυναν αρκετές φορές και μας ενθάρρυναν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Το έργο ολοκληρώθηκε σε δύο μήνες από όλα τα παιδιά του εργαστηρίου των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων και όλα βοήθησαν με διαφορετικούς τρόπους. Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό, δείγμα του πως εργαστήκαμε, καθώς επίσης και  κείμενα  των παιδιών  πως ειδαν  όλη τη καλλιτεχνική  φάση.

ΚΕΙΜΕΝΑ  ΤΩΝ  ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ  ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ   ΠΑΝΩ  ΣΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ

Το ψηφιδωτό  έχει το δικό του τρόπο να σου μιλήσει. Τα μικρά γυαλιστερά πλακίδια  άμα τα κοιτάζεις από μακριά είναι σαν μικρά αστέρια στις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου. Κι όλα αποτελούν μαζί ένα πίνακα μοναδικό… και ταυτόχρονα ξεχωριστό.

                         Ματίνα Τσιγαρίδα Α4 τάξη

 

Εδώ και αρκετό καιρό έχω παρατηρήσει ότι στα διαλείμματα τα άλλα παιδιά και σε διδακτικές ώρες των καλλιτεχνικών μαθημάτων συγκεντρώθηκαν για  να δημιουργήσουν ένα ψηφιδωτό στο οποίο απεικονίζεται ένα έργο ενός σπουδαίου ζωγράφου. Τα παιδιά ασχολήθηκαν πάρα πολύ με τη  συγκεκριμένη εργασία. Αρχικά έκοψαν πολύχρωμα πλακίδια σε ψηφίδες και στη συνέχεια τα τοποθέτησαν με τρόπο έτσι ώστε να μοιάζουν με το συγκεκριμένο έργο του ζωγράφου. Πιστεύω ότι αυτή η εργασία βγήκε αρκετά πετυχημένη .

                 Ξυνοτρούλα Σπυριδούλα Α3 Τάξη

Το ψηφιδωτό είναι υπέροχο και πιστεύω πως έδωσε μια όμορφη πινελιά στην είσοδο του σχολείου μας. Επιπλέον ,επειδή βοήθησα στην διαδικασία δημιουργίας του θεωρώ πως ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Τέλος , το ψηφιδωτό δεν είναι ίδιο με το πρωτότυπο έργο του ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ, διότι είναι δύσκολο να δουλεύεις με ψηφίδες  και να βγάλεις τις λεπτομέρειες του έργου σε αντίθεση με το πινέλο διακρίνονται περισσότερο οι λεπτομέρειες.

                    Ζιάκα Δήμητρα  Β1 Τάξη

Έχω δει πολλά είδη ψηφιδωτού ,μα το συγκεκριμένο  μου κίνησε ιδιαίτερα την περιέργεια το γεγονός ότι παρόλο που αποτελείται από μεγάλες ψηφίδες  το κλασσικό αριστούργημα του Βαν Γκογκ δημιουργημένο από μαθητές του σχολείου φαίνεται ολόιδιο, αν εξαιρέσουμε βέβαια έναν ήλιο, όπου προστέθηκε, παρά μόνο για να κάνει το ψηφιδωτό λίγο πιο λαμπρό.

                               Ράμμος  Γιώργος  Α4 Τάξη

Συμμετείχα στην εργασία. Η εργασία και το έργο αυτό ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του μεγαλύτερου μέρους των μαθητών του σχολείου. Πρόκειται για ένα όμορφο έργο που θα στολίσει το σχολείο μας. Αναδεικνύει την προσπάθεια που κατέβαλαν τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές. Προσωπικά η εμπειρία μου από την συμμετοχή μου ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη και ελπίζω παρόμοιες δράσεις να πραγματοποιηθούν στο μέλλον.

                  Τσουκαράς Γιάννης  Γ3 Τάξη

Η είσοδος του σχολείου μας έχει αλλάξει διότι εδώ και  λίγες μέρες έχουμε φτιάξει μια πολύ ωραία εργασία, από ψηφίδες και είναι πολύ ωραίο. Η είσοδός μας πλέον μου αρέσει πάρα πολύ….      

              Κατόπη   Μαρία    Γ1 Τάξη

 

Η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών

Ζιώγα Λεμονιά

Σύνδεση Διαχειριστή