JSN ImageShow

Εκεί που τα Μαθηματικά συναντούν τη Λογοτεχνία

Γράφτηκε από τον/την Super User

festival of books1

 

Ανοίγουμε ένα κύκλο παρουσιάσεων και προτάσεων βιβλίων, που αφορούν τα Μαθηματικά αλλά ανήκουν παράλληλα και στο χώρο της Λογοτεχνίας.

Η προσέγγισή τους είναι τέτοια, που να μπορούν να παρουσιάσουν με εύληπτο τρόπο την ομορφιά της μαθηματικής σκέψης και βεβαίως να αγγίξουν όσους και όσες είτε «φοβούνται» τα μαθηματικά, είτε τα θεωρούν απρόσιτα και ακατανόητα.

Η λίστα των βιβλίων που ακολουθεί αφορά μαθητές του Γυμνασίου(και όχι μόνο) και θα συμπληρώνεται συνεχώς με νέους τίτλους.

 

 

 

ΑΧΜΕΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

ΑΧΜΕΣ1

Συγγραφέας: ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ     

Περιγραφή:

Ο Πιανκί βρήκε σ΄ένα καλάθι στο Νείλο ένα νεογέννητο μωρό και η ευτυχία του ήταν απερίγραπτη. Το ονόμασαν Αχμές και η πρόοδός του, ιδίως στα μαθηματικά, τον έκανε να ξεχωρίζει απ' όλους και η πορεία του διαφαινόταν λαμπρή. Το μυαλό του αναζητούσε λύσεις σε προβλήματα που κανείς δεν είχε σκεφθεί. Η μέθοδός του ήταν πρωτοποριακή. Ο Αχμές, όπως συμβαίνει με τα αντισυμβατικά νεαρά μυαλά, που διαθέτουν κάποιο είδος ευφυΐας, δε δεχόταν άκριτα ό,τι του δίδασκε ο Αρχιερέας Τζάου. Μετά το θάνατο των γονιών του προσκλήθηκε στο παλάτι του Φαραώ, ο οποίος του ανέθεσε μια αποστολή. Στη βιβλιοθήκη του ναού φυλάσσονταν κύλινδροι με παπύρους ηλικίας χιλίων χρόνων και πάνω, τους οποίους ήθελε να διασώσει. Ανέθεσε λοιπόν στον Αχμές να μελετήσει όλους τους παπύρους της βιβλιοθήκης και να φροντίσει να γίνουν αντίγραφα για τους σημαντικότερους από αυτούς. Ξεκινώντας το έργο του στη βιβλιοθήκη, ο Αχμές ανακαλύπτει έναν πάπυρο με προβλήματα μαθηματικών, όπου ο συγγραφέας ήξερε πολύ λιγότερα από τον ίδιο. Τότε αποφασίζει να συντάξει έναν πάπυρο που θα περιλαμβάνει όλες τις διαθέσιμες γνώσεις αριθμητικής και γεωμετρίας.

 

maths kef42e

 

ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

 

Screen-shot-2012-03-06-at-6.39.57-PM

Συγγραφέας: ΚΑΡΛΟ ΦΡΑΜΠΕΤΙ           

 

Περιγραφή:

Η Αλίκη μισεί τα μαθηματικά και θεωρεί πως δεν χρησιμεύουν σε τίποτα. Μια μέρα που κάθεται και διαβάζει στο πάρκο, ένα παράξενο άτομο την προσκαλεί να κάνουν μια βόλτα στη χώρα των αριθμών. Ο Λιούις Κάρολ αυτοπροσώπως -ο συγγραφέας της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων-, γίνεται ο σύντροφός της σ' ένα φανταστικό ταξίδι όπου η Αλίκη θα συναντήσει το τέρας του Λαβυρίνθου, θα διασχίσει μια έρημο στρωμένη με κόκκους σιταριού, θα χωθεί σ' ένα δάσος με δέντρα που αναπαριστούν αριθμούς, θα πιει το τσάι της με τον Τρελό Καπελά...
Πρόκειται για ένα ταξίδι στη χώρα των μαθηματικών, όπου η κεντρική ηρωίδα (και, μαζί της, ο αναγνώστης) ανακαλύπτει (ή ξαναθυμάται) το λόγο ύπαρξης όλων των θεωριών που διαμορφώνουν αυτή τη θετική επιστήμη. «Πρώτοι αριθμοί», «εξισώσεις», «παράγοντες» και λοιπές «καταραμένες» έννοιες, μετατρέπονται σε γοητευτικές περιπέτειες της φαντασίας.

 

maths kef42e

 

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ

 96163-500x613

 

Συγγραφέας: ΝΤΕΝΙ ΓΚΕΤΖ           

 

Περιγραφή:

Αλεξάνδρεια, εποχή των Πτολεμαίων, 3ος αιώνας π.Χ. Μια Αίγυπτος, ισχυρή, κυρίαρχη, κοιτίδα του πολιτισμού. Μια βασίλισσα που θυσιάζει τις χρυσές πλεξούδες της στη θεά Ίσιδα προκειμένου να γυρίσει ο άντρας της ζωντανός από την εκστρατεία. Ένας μονάρχης, στο απόγειο της δύναμής του, που αναζητά τη γνώση στα βιβλία. Κι ένας μαθηματικός, πανεπιστήμονας και παιδαγωγός, που αναρωτιέται πόσο μεγάλη είναι η Γη.
Με φόντο τις συνωμοσίες και τους έρωτες της αυλής των Πτολεμαίων και με αφορμή την ιστορία της πρώτης μέτρησης της Γης από τον Ερατοσθένη, ο Ντενί Γκετζ μας δίνει ένα μυθιστόρημα που καθρεφτίζει την αστείρευτη ανάγκη του ανθρώπου για γνώση.

 

maths kef42e

 

Ο ΘΕΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΝΤΜΠΑΧ

O ΘΕΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΙΚΑΣΙΑ TOY GKOLNTMPAX

 

Συγγραφέας: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ        

Περιγραφή:

O θείος Πέτρος είναι ένα αίνιγμα. Oι πρεσβύτεροι της οικογενείας Παπαχρήστου τον απορρίπτουν ως «αποτυχημένο της ζωής». Ωσότου ο αφηγητής-ανιψιός του ανακαλύπτει ότι ήταν κάποτε φημισμένος μαθηματικός, τόσο ιδιοφυής και παράτολμος ώστε να αφιερώσει τη ζωή του στην περιβόητη «Eικασία του Γκόλντμπαχ», ένα πρόβλημα που προσπαθούσαν εις μάτην να επιλύσουν γενεές μαθηματικών. H ανακάλυψή του αυτή θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

 

maths kef42e

 

ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ

 

TheorimaParrott2

Συγγραφέας: ΝΤΕΝΙ ΓΚΕΤΖ           

Περιγραφή:

Ένα γράμμα κάποιου φίλου από τα παλιά, ένα φορτίο πολύτιμων βιβλίων και ένας φλύαρος παπαγάλος έρχονται να κάνουν άνω κάτω την ήρεμη ζωή των ενοίκων της οδού Ραβινιάν στους πρόποδες της Μονμάρτρης. Προσπαθώντας να εξιχνιάσουν τον περίεργο θάνατο του φίλου τους αναζητούν την λύση του μυστηρίου μέσα στις σελίδες μαθηματικών συγγραμμάτων. Η παρέα των ηρώων κάνει έτσι ένα ταξίδι στους αιώνες μέσα από το μαγικό κόσμο των μαθηματικών, έναν κόσμο πολύ πιο ανθρώπινο απ' όσο αφήνουν να φανεί οι περίπλοκες εξισώσεις που τον πλαισιώνουν συνήθως. Το Παρίσι, οι ταξιδιωτικές περιγραφές, η περιπετειώδης αφήγηση και τα μαθηματικά είναι τα συστατικά στοιχεία αυτού του εκρηκτικού μείγματος που με τη μορφή του μυθιστορήματος μυεί με διασκεδαστικό τρόπο μεγάλους και μικρούς στον κόσμο των αριθμών και στη λογική τους.

maths kef42e

 

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΑΜΜΟ

Screen-shot-2012-03-07-at-7.03.51-PM-210x300

Συγγραφέας: Τζίλιαν Μπράντσοου        

Περιγραφή:

Ύστερα από αρκετά χρόνια σπουδών στη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο της Αλεξάνδρειας, ο νεαρός Αρχιμήδης, ήδη διάσημος για την εφεύρεση του κοχλία που φέρει το όνομά του, επιστρέφει στις Συρακούσες. Φτάνοντας θα διαπιστώσει ότι είναι απαραίτητος τόσο στην οικογένειά του αφού ο βαριά άρρωστος πατέρας του δε μπορεί πια να την συντηρήσει, όσο και στην πατρίδα του που απειλείται από την πολιορκία των Ρωμαίων. Για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του θα πρέπει να επιστρατεύσει τόσο τη μαθηματική του ιδιοφυΐα όσο και την τεχνική του ευρηματικότητα...

 

maths kef42e

 

 

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΤΖΩΡΤΖ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Screen-shot-2012-03-12-at-11.46.11-AM

Συγγραφέας: L & S Hawking

Περιγραφή:

«Καλωσορίσατε στο Σύμπαν», είπε ο Κόσμος, το κομπιούτερ. Όταν το γουρουνάκι του Τζορτζ το σκάει από το σπίτι και μέσα από μια τρύπα στο φράχτη περνάει στο διπλανό κήπο, ο Τζορτζ θα γνωρίσει τους καινούριους του γείτονες- την 'Αννι και τον πατέρα της τον Έρικ που είναι φυσικός. Θα ανακαλύψει έτσι, ένα μυστικό κλειδί που θα του ανοίξει νέους δρόμους για να γνωρίσει και να καταλάβει τον κόσμο από το διάστημα! Γιατί ο Έρικ έχει το πιο εξελιγμένο και έξυπνο κομπιούτερ του κόσμου, τον Κόσμο, που μπορεί να μεταφέρει τον Τζορτζ και τους φίλους του σε οποιοδήποτε σημείο του σύμπαντος. Από τη μια στιγμή στην άλλη ο Τζορτζ βρίσκεται ανεβασμένος σε ένα κομήτη που θυμίζει τρενάκι του λούνα παρκ και τριγυρνάει στην απεραντοσύνη του διαστήματος- περνάει από πλανήτες , μέσα από μια θύελλα αστεροειδών και φτάνει στην άκρη του Ηλιακού μας Συστήματος και ακόμα πιο πέρα. Κάποιος όμως έχει άλλα σχέδια για τον Κόσμο- σχέδια που θα βάλουν σε τρομερό κίνδυνο τον Έρικ και τον Τζορτζ. Και στο διάστημα δεν υπάρχει τίποτε πιο επικίνδυνο από μια μαύρη τρύπα. Αυτή η εκπληκτική ιστορία με την έντονη πλοκή της συνδυάζει μια αστεία και συναρπαστική περιπέτεια με πολλά γοητευτικά επιστημονικά γεγονότα για το διάστημα και τους πλανήτες, αλλά και τις τελευταίες θεωρίες για τις μαύρες τρύπες του Στίβεν Χόκινγκ. Περιέχει όμως και έγχρωμες φωτογραφίες από αληθινές εικόνες του διαστήματος!

 

 

maths kef42e

 

ΤΟ ΠΕΙΡΑΧΤΗΡΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Screen-shot-2012-03-12-at-2.31.11-PM

Συγγραφέας: Hans Magnus Enzensberger,   

 

Περιγραφή:

Ο Ρόμπερτ είναι ένα αγόρι που όπως τα περισσότερα αγόρια του κόσμου απεχθάνεται οτιδήποτε έχει σχέση με αριθμούς, πράξεις και σύμβολα. Και μόνο που ακούει τη λέξη «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ» τον πιάνει τρέλα. Ένα βράδυ, όμως, βλέπει ένα παράξενο όνειρο. Για την ακρίβεια, βλέπει έναν αινιγματικό, διασκεδαστικό και πανέξυπνο ανθρωπάκο που κάνει ταχυδακτυλουργικά κόλπα με τους αριθμούς. Για 12 νύχτες, το Πειραχτήρι των Αριθμών θα επισκέπτεται τον Ρόμπερτ στον ύπνο του και θα τον διασκεδάζει με τα παιχνίδια του. Κύβοι, πυραμίδες, σύμβολα και χρώματα στήνουν ένα τρελό πανηγύρι για να μυήσουν τον Ρόμπερτ στον μαγικό κόσμο των αριθμών. Και τα καταφέρνουν! Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Γερμανός συγγραφέας γράφει ένα βιβλίο πρωτότυπο που απευθύνεται τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους. Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι μας περάσαμε κάποτε από τα θρανία και λίγο πολύ έχουμε κάποιες δυσάρεστες εμπειρίες από το μάθημα των Μαθηματικών. Και όμως, ακόμη και τώρα, έρχεται ένα «Πειραχτήρι» να βάλει σε τάξη απορίες και σκέψεις, με τρόπο ευχάριστο και παιχνιδιάρικο. Σ? αυτό συμβάλλει και η εικονογράφηση του βιβλίου.

 

 

maths kef42e

 

 

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΜΙΓΚΕΛ ΤΟΡΡΕΣ ΝΤΑ ΣΙΛΒΑ

Screen-shot-2012-03-12-at-5.29.36-PM

Συγγραφέας: Thomas Vogel

Περιγραφή:

Τι είναι τα παραμύθια; Ιστορίες που μας αρέσει ν? ακούμε τότε που πρέπει να μεγαλώσουμε και να τις διηγούμαστε όταν έχουμε πια μεγαλώσει. Φτιάχνονται από όνειρα, εμπειρίες και αναμνήσεις, που είναι το υφάδι της ίδιας της ζωής μας? και τα χρειαζόμαστε σ? όλη τη δύσκολη και συνάμα σαγηνευτική πορεία της. Η ιστορία δεν πρόλαβε να τελειώσει γιατί ο παππούς, ο Μιγκέλ Τόρρες ντα Σίλβα, μεγάλος οινοποιός και μεγάλος παραμυθάς, πνίγηκε πάνω στη διήγηση με μια μεγάλη γουλιά από το κρασί του. Η ιστορία αυτή είναι η χίμαιρα που ο Μανουέλ, ο εγγονός, κυνηγάει στην πιο έντονη φάση της ζωής του, όταν φεύγει από το Πόρτο για να σπουδάσει μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα. Έτσι το ήθελε ο παππούς, ο μεγάλος παραμυθάς, γιατί τα μαθηματικά είναι η άλλη όψη του καθρέφτη, εκεί που ο μύθος συναντάει τη ζωή. Πίστευε ότι η μαγεία των αριθμών και η σαγήνη της διήγησης είναι το κλειδί για να μπορέσει ν? ανακαλύψει κανείς τον εαυτό του. Αλλά οι ιστορίες που «κληρονόμησε» από τον παππού του δεν φεύγουν από το μυαλό του. Είναι γι? αυτόν το ελιξίριο της ζωής, μια αστείρευτη πηγή συζήτησης με τους δασκάλους του για τον Θεό, τον κόσμο, την αγάπη? Και μέσα από καθρέφτες, ψέματα και λαβυρίνθους ο Μανουέλ θα βρει τον Χρυσό Κανόνα της δικής του πορείας. «Ο Παντοδύναμος διασκεδάζει παίζοντας με τις συμπτώσεις? γι? αυτό και ο άνθρωπος ψάχνει με τόση ένταση αυτό το κρυμμένο σύνολο κανόνων στα οράματα των προφητών και στους χρησμούς, στα άστρα, στο μυστήριο των αριθμών και των γραμμάτων και μέσα στις λέξεις. Αυτό βρίσκεται και μέσα στις ιστορίες του παππού σου. Όμως, μόνο όταν αρχίσεις να τις αφηγείσαι θα καταλάβεις κι εσύ και θα ανακαλύψεις τους κρυμμένους κανόνες τους». Γιατί «στα μαθηματικά, όπως και στη ζωή, το ένα συναντά το άλλο».

 

maths kef42e

 


ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

 

Συγγραφέας: ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ 

Περιγραφή:

Αθήνα, 1929. Ο μαθηματικός Στέφανος Κανταρτζής βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιο του. Ο επιστήθιος φίλος του, επίσης μαθηματικός, Μιχαήλ Ιγερινός, καλείται για να αναγνωρίσει το πτώμα. Όρθιος μπροστά στον νεκρό φίλο του, ο Ιγερινός αναπολεί τα κάπου τριάντα χρόνια της γνωριμίας τους· την πρώτη τους συνάντηση, σ' ένα μαθηματικό συνέδριο το 1900, τις παρέες τους με την αβάν γκαρντ της παρισινής διανόησης, τις περιπλανήσεις τους στο Παρίσι της Μπελ Επόκ, τους Βαλκανικούς Πολέμους, το Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή. Θυμάται τις θυελλώδεις μαθηματικές τους διαφωνίες, τους έρωτες τους, τις πολεμικές τους περιπέτειες. Ο ήχος μιας ρομβίας τον επαναφέρει στο παρόν. Το ερώτημα είναι επιτακτικό; Ποιος σκότωσε τον Στέφανο Κανταρτζή, και κυρίως γιατί τον σκότωσε; Αστυνομική περιπέτεια με έντονο μαθηματικό άρωμα, campus novel ή μυθιστόρημα εποχής, τα "Πυθαγόρεια εγκλήματα" αφηγούνται ένα φανταστικό έγκλημα με φόντο ένα αληθινό, σήμαντρο και μαθηματικό πρόβλημα.

 

maths kef42e

ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

 

 

 

Συγγραφέας: ΜΑΡΚ ΧΑΝΤΟΝ

Περιγραφή:

Ο Κρίστοφερ είναι ένας παράξενος νέος. Ξέρει όλα τα κράτη και τις πρωτεύουσες του κόσμου, ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά και πολύ λίγα για τους ανθρώπους. Του αρέσει να φτιάχνει χάρτες και σχεδιαγράμματα, λατρεύει τα αστυνομικά μυθιστορήματα και το κόκκινο χρώμα. Δεν του αρέσει το κίτρινο και το καφέ, δεν αντέχει να τον αγγίζουν και δεν μπορεί να πει ψέματα. Όταν βρίσκει νεκρό το σκύλο της γειτόνισσάς του, βάζει σκοπό να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Η αναζήτησή του όμως θα τον παρασύρει σε μονοπάτια δύσβατα?

 

 

maths kef42e

 

 

LOGICOMIX

 

 

Συγγραφέας: Δοξιάδης, Απόστολος, Χρίστος Παπαδημητρίου, Αλέκος Παπαδάτος, Annie Di Donna

 

Περιγραφή:

Tο βιβλίο είναι μυθιστόρημα μαζί και κόμικς, ιστορία και μυθοπλασία, παραμύθι και δοκίμιο. Μια παρέα φίλων στη σύγχρονη Αθήνα ?που δεν είναι άλλη από τους δημιουργούς του βιβλίου-- προσπαθεί ταυτόχρονα να αφηγηθεί και να καταλάβει τη μεγάλη περιπέτεια της αναζήτησης των Θεμελίων των Μαθηματικών, περιπέτεια που σημάδεψε ανεξίτηλα την εποχή μας. Είναι άραγε, όπως λέει ένας από αυτούς, μια ιστορία τραγική, μεγέθους μάλιστα αρχαίας τραγωδίας; Ή, όπως πιστεύει ένας άλλος, μια εντελώς αισιόδοξη περίπτωση; Στο Logicomix, οι αποστάσεις καταργούνται. Καλύπτοντας μια διάρκεια έξι δεκαετιών, το βιβλίο αφηγείται με τελείως πρωτότυπο τρόπο την επική ιστορία μιας αναζήτησης της οποίας οι περισσότεροι ήρωες πλήρωσαν βαρύ τίμημα για τη γνώση, φτάνοντας συχνά μέχρι την τρέλα. Το ρόλο του αφηγητή έχει ο πιο συναρπαστικός χαρακτήρας της ιστορίας, ο μεγάλος μαθηματικός και φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ. Με βάση τη δική του ζωή, βλέπουμε την ιστορίας της αναζήτησης των Θεμελίων μέσα από τις συναισθηματικές καταιγίδες, τα δραματικά ιστορικά γεγονότα και τις ιδεολογικές διαμάχες που την έθρεψαν. Οι περιπέτειες των μεγάλων διανοητών που πρωταγωνιστούν στην αναζήτηση, του Φρέγκε, του Χίλμπερτ, του Πουανκαρέ, του Βίτγκεντσταϊν, του Γκέντελ και του Τούριγνκ, ζωντανεύουν μέσα από τις σχέσεις τους με τον Ράσελ και τη δική του παθιασμένη ενασχόληση την αναζήτηση, και οδηγούνται μέσα από τη σχέση τους μαζί του στην κορύφωση, που συμπίπτει με την πιο δραματική στιγμή στην ιστορία του εικοστού αιώνα.

 

 

maths kef42e

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

 

 

Συγγραφέας: ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ 

Περιγραφή:

Στη δίνη των γεγονότων του ταραγμένου εικοστού αιώνα, τρεις μεγάλοι έρωτες κι ένα "περιθωριακό" μαθηματικό πρόβλημα συνθέτουν τον καμβά του μυθιστορήματος του Τεύκρου Μιχαηλίδη.

Στο κέντρο του κύκλου, που οι ακτίνες του περνούν απ' το Παρίσι, το Γκέτινγκεν και την Αθήνα, βρίσκεται η Σέριφος: η Σέριφος των πρώτων εργατικών κινητοποιήσεων του 1916, η Σέριφος του οικονομικού μαρασμού που ακολούθησε το κλείσιμο των μεταλλείων το 1963, η Σέριφος της άλογης τουριστικής ανάπτυξης που ζούμε σήμερα.

Τρεις Σερφιώτισσες, γιαγιά, μάνα και κόρη, ζουν η καθεμιά το δικό της ερωτικό δράμα με φόντο έναν μαθηματικό γρίφο που, αφού επί ένα περίπου αιώνα παίδεψε μερικές από τις λαμπρότερες μαθηματικές ιδιοφυίες, έβαλε, με τη λύση του, μια μικρή βόμβα στον τρόπο που σκεφτόμαστε τα μαθηματικά: πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε μια λύση που βασίζεται σε δεδομένα ηλεκτρονικού υπολογιστή τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε;

Άραγε στον αιώνα της πληροφορικής "απόδειξη" σημαίνει το ίδιο που σήμαινε και την εποχή του Ευκλείδη; Κι ακόμα, πόσο μπορεί ένα μαθηματικό πρόβλημα να επηρεάσει τις συγκλίνουσες τροχιές μιας γυναίκας κι ενός άντρα που οι καρδιές τους μοιάζουν να έχουν φτιαχτεί για να χτυπούν συντονισμένα;

Πηγή: biblionet.gr

 

maths kef42e

Ο ΜΕΤΟΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ

 

Συγγραφέας: ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ 

Περιγραφή:

«Ο μέτοικος και η συμμετρία» ισορροπεί ανάμεσα στο αιματηρό χρονικό του 20ου αιώνα και στα μαθηματικά του, ανάμεσα στην πραγματικότητα και το μύθο, ανάμεσα στο σκοτάδι του κάθε είδους φασισμού και στο φως της ελπίδας.

Το νήμα της ιστορίας κρατά ο μέτοικος, ένας ξεριζωμένος Ίωνας (Γιουνάν), που από την τρυφερή του ηλικία γνώρισε την αγριότητα, τον πόνο και την ερημιά. Όμως ο ήρωάς του διαθέτει ένα σπάνιο χάρισμα: διαθέτει μαθηματικό νουν ο οποίος από τα μικράτα του τον οδηγεί σε μια «μονομανία», την αγάπη του για τη συμμετρία.

Έτσι η διαρκής αναζήτηση μιας μόνιμης εστίας καθώς και η εμβάθυνση στην έννοια της συμμετρίας αποτελούν τους δυο πόλους της μυθοπλασίας του Τεύκρου Μιχαηλίδη. Όμως μια μυθοπλασία σπάνια αποτελεί αποκλειστικό γέννημα της φαντασίας.

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης με μεγάλη υπομονή κέντησε τη μυθοπλασία του με πολλά πλουμίδια: με ατράνταχτα ιστορικά στοιχεία, με λαμπρές μορφές του εικοστού αιώνα αλλά και με προσωπικά βιώματα από την εποχή των σπουδών του στο Παρίσι.

 

maths kef42e

 

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Μιλώντας στην Άννα

Συγγραφέας: ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

 

Περιγραφή:

Η Άννα ανήκει στα παιδιά που αγαπούν τη γνώση. Η φιλομάθειά της θα ζωηρέψει στις καλοκαιρινές διακοπές, όταν η οικογένειά της θα εγκατασταθεί δίπλα στο εξοχικό ενός παλαίμαχου μαθηματικού. Εκεί, στον ελεύθερο χρόνο της παιδικής ηλικίας και των διακοπών, η Άννα, ένα από τα παιδιά που η αγαπημένη τους λέξη είναι το «γιατί ;», θα γνωρίσει τον συναρπαστικό κόσμο των μαθηματικών. Θα κατανοήσει, μαζί με τους πιο δύσπιστους αναγνώστες, ότι ο κόσμος των αριθμών και των γεωμετρικών σχημάτων δεν είναι απροσπέλαστος, αλλά ανοιχτός σε όσους έχουν τη διάθεση να τον προσεγγίσουν.

Όσοι αναζητούν απαντήσεις για τη χρησιμότητα των μαθηματικών στη ζωή μας, μπορούν μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου να αντιληφθούν τη σημασία και τα ευρύτερα πλεονεκτήματα τους, όπως εκείνο που αναφέρει ο μαθηματικός στην Άννα: «Ένα πλεονέκτημα των μαθηματικών είναι ότι μας βοηθάνε να απαλλαγούμε από τους δευτερεύοντες παράγοντες που περιπλέκουν τη σκέψη μας, επιτρέποντάς μας να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην ουσία».

 

maths kef42e

Η ΡΑΒΔΟΣ ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ

 

Συγγραφέας: JEAN-RIERRE LUMINET

Περιγραφή:

Βρισκόμαστε στο 642 μ.Χ.  Ο Άραβας στρατηγός Αμρ ιμπν  αλ-Ας έχοντας κατακτήσει την Αλεξάνδρεια παίρνει  εντολή από τον χαλίφη Ομάρ να κάψει τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Τρία πρόσωπα που σχετίζονται άμεσα με τη Βιβλιοθήκη, ο φιλόσοφος Ιωάννης ο Φιλόπονος, η μαθηματικός Υπατία και ο Εβραίος γιατρός Ραζής προσπαθούν να τον μεταπείσουν.  Η επιχειρηματολογία τους στηρίζεται στην επιστημονική αξία των εκατοντάδων χιλιάδων συγγραμμάτων και διατρέχει την ιστορία της Αλεξάνδρειας. Επιστρατεύονται όλοι οι μεγάλοι διανοητές από την εποχή του Ευκλείδη. Θα καταφέρουν να τον πείσουν;

 

maths kef42e

 

ΡΑΜΑΝΟΥΤΖΑΝ Ο ΙΝΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

 

ΡΑΜΑΝΟΥΤΖΑΝ Ο ΙΝΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

Συγγραφέας: Robert Kanigel

 

Περιγραφή

 

Το 1887 γεννιέται στο Εροντε της Ινδίας , από  μια φτωχή οικογένεια βραχμάνων ο Σρινιβάσα Ραμανουτζάν. Από μικρή ηλικία δείχνει μια ιδιαίτερη κλίση για τα μαθηματικά, στα οποία προσηλώνεται με τέτοιο ζήλο, ώστε να αποτύχει τελικά στο πανεπιστήμιο αφού αγνοούσε τα υπόλοιπα μαθήματα.  Η ενασχόληση του με τα μαθηματικά έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή πολλών θεωρημάτων στη θεωρία των αριθμών, μέρος των οποίων αποστέλλει σε μεγάλους άγγλους μαθηματικούς της εποχής με σκοπό την  εξασφάλιση υποτροφίας ώστε να μπορεί να ασχολείται με τα μαθηματικά χωρίς να αναγκάζεται να εργάζεται για να εξασφαλίζει τα προς το ζην.  Ο μόνος βρετανός που διαισθάνεται μια  ακατέργαστη ιδιοφυΐα, διαβάζοντας την επιστολή  και τις σημειώσεις του Ραμανουτζάν, είναι ο διαπρεπής μαθηματικός Γκόντφρι Χ. Χάρντι, ο οποίος και ξεκινά μια σειρά ενεργειών ώστε να φέρει το Ραμανουτζάν στην Αγγλία....

 

Ο R. Kanigel στο βιβλίο του, εκτός του ξεδιπλώματος της ζωής του Ραμανουτζάν, κάνει μια λεπτομερή αναφορά των κοινωνικών συνθηκών της νότιας Ινδίας του τέλους του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα, της Αγγλίας στα χρόνια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου και του αποικιοκρατικού της ρόλου έναντι της Ινδίας.

 

 

 

(Οι περιγραφές των βιβλίων προέρχονται κυρίως από τον ιστότοπο ΘΑΛΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ): http://thalesandfriends.org

Σύνδεση Διαχειριστή