ςςςςςςςςςς

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Β΄ Γυμνασίου Εκπαιδευτικό Υλικό Τεχνολογία

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η αγαπημένη αυτή τροφή όλων μας είναι το προϊόν μιας εξαιρετικά πολύπλοκης διαδικασίας. Για την παρασκευή της σοκολάτας χρειάζεται μεγάλη πείρα, πολλή φροντίδα και ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα στάδια της παραγωγής που γίνεται με αυτόματες μηχανικές εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας. Όλα τα υλικά είναι πρώτης ποιότητας και οι κακαοβάλανοι καλοδιαλεγμένοι. Οι κακαοβάλανοι κατά την  παραλαβή τους και πριν εναποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους, τα σιλό, μεταφέρονται αυτόματα στις μηχανές καθαρισμού. Αυτό είναι τι πρώτο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας.

Ακολουθεί το καβούρντισμα, το ξεφλούδισμα και ο τεμαχισμός του καρπού. Οι διάφορες ποικιλίες  κακαοβάλανου συνδυάζονται έτσι ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο ?χαρμάνι?, ανάλογα με το προϊόν που πρόκειται να παραχθεί. Στη συνέχεια πολτοποιούνται οι καρποί και αποθηκεύονται σε θερμαινόμενες μεταλλικές δεξαμενές. Ο πολτός που πρόκειται σε λίγο να γίνει σοκολάτα προωθείται  αυτόματα σε αναμικτήρες για να προστεθούν και τα άλλα υλικά: ζάχαρη, γάλα, βούτυρο και κακάο. Ακολουθεί το ραφινάρισμα με σκοπό τη λέπτυνση του μίγματος. Σ? αυτό το στάδιο, μέσα από ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται πεντακύλινδροι, το μίγμα του πολτού μετατρέπεται σε λεπτή σκόνη.

Το επόμενο στάδιο είναι το κονσάρισμα. Η σκόνη της σοκολάτας μεταφέρεται αυτόματα πάντα, σε ειδικά μηχανήματα με διπλά τοιχώματα, τις κόνσες. Εκεί με τη διαδικασία της περιστροφής που κρατά μεγάλο χρονικό διάστημα, λειώνει σιγά-σιγά η λεπτή σκόνη σχηματίζοντας έναν ευωδιαστό πολτό. Η σοκολάτα τώρα είναι έτοιμη και αυτόματα χύνεται στα καλούπια.

Εκεί προσθέτοντας αμύγδαλα, αν πρόκειται για σοκολάτα αμυγδάλου και άλλοι ξηροί καρποί ή ανάλογοι γέμιση. Αμέσως μετά, οι γεμάτες φόρμες με τη ρευστή σοκολάτα περνούν σε ειδικά ψυγεία, για να σταθεροποιηθεί. Βγαίνοντας από τις φόρμες οι σοκολάτες συσκευάζονται σε αυτόματες μηχανές συσκευασίας.

Όλη η διαδικασία από τη παραλαβή των κακαοβαλάνων και των πρώτων υλών μέχρι τη συσκευασία των προϊόντων σε μια σύγχρονη βιομηχανία, γίνεται με εντελώς αυτόματο τρόπο, χωρίς να μεσολαβούν χέρια. Έτσι λοιπόν οι αγαπημένες σοκολάτες συσκευασμένες αεροστεγώς, φρέσκιες, υγιεινές και απολαυστικές παίρνουν το δρόμο για τη  κατανάλωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *