ςςςςςςςςςς

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Β΄ Γυμνασίου Εκπαιδευτικό Υλικό Τεχνολογία

ΚΡΟΥΑΣΑΝ

Το κρουασάν για να φθάσει στον καταναλωτή ακολουθεί την εξής παραγωγική διαδικασία:

Ζυμώνεται σε μεγάλα mixer(300-500 kgr) με υλικά εγχώριας προέλευσης (αλεύρι, νερό μαγιά, βούτυρο, μαργαρίνη???κ.λ.π.) κατόπιν η ζύμη περνά από ένα χώρο που ονομάζεται ΛΑΜΙΝΑΤΟΡΙΟ και είναι ο χώρος που λαμινάρεται και διαπλάθεται το ζυμάρι και καταλήγει σε μηχάνημα(κρουασανομηχανή) και κόβεται σε τεμάχια, διαμορφώνονται με στρίψιμο σε κρουασάν, αυτά πέφτουν από τη μηχανή σε λαμαρίνες οι οποίες ακολουθούν την πορεία της γραμμής και τοποθετούνται σε καρότσια.

Κάθε καρότσι(με 34 λαμαρίνες με 20-48 τεμάχια) τοποθετείται σε χώρο με συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας και παραμένει για 4-7 ώρες ανάλογα με το προϊόν (ποικίλουν MOLTO , 7DAYS, RECOR, STRUDEL δηλαδή διαφορετικά ως προς τη συνταγή και τη παραγωγική διαδικασία).

Κατόπιν φουρνίζεται σε μεγάλο φούρνο, ακολουθεί αυτόματη τροφοδοσία και στην έξοδο του φούρνου ανεβαίνει σε πύργο για μια ώρα περίπου έτσι ώστε να κρυώσει και να κατεβεί με σωστές προδιαγραφές (υγρασία) στο χώρο που γίνεται ο εμβολισμός( τοποθέτηση γέμισης σοκολάτας ή μαρμελάδας ).

Στη συνέχεια ακολουθεί πάνω σε ταινίες διαδρομή για να φθάσει στο στάδιο της τοποθέτησης του σε φάκελο ο οποίος ελέγχεται από μηχάνημα για το βάρος του και ανιχνευτή μετάλλου.

Στη συνέχεια τοποθετείται σε κιβώτια για να ακολουθήσει την πορεία της εξαγωγής του από το εργοστάσιο σε κέντρα διανομής και κατόπιν στον καταναλωτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *